ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών & Βουλευτής Δωδεκανήσου
ΔΗΛΩΣΗ ΒΑΛΗΝΑΚΗ

Χαίρομαι καθώς διαπιστώνω πως η πρόταση που κατ’ επανάληψη έχω διατυπώσει για την ανάγκη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης και της κοινής προσπάθειας αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.
Υπό το φως και της σημερινής ξεκάθαρης τοποθέτησης της Αντιπρυτάνεως του Πανεπιστημίου Αιγαίου κας Χρυσής Βιτζιλάκη με την οποία θέτει το επίμαχο ζήτημα της Ιατρικής Σχολής στις πραγματικές του διαστάσεις,  θέλω να σημειώσω πως κάθε διεκδίκηση δεν μπορεί ούτε να είναι αυτοσκοπός, ούτε να γίνεται με πολιτικούς όρους. Πρέπει με σωστή τεκμηρίωση και μακρόπνοο σχεδιασμό να στοχεύει στην επίτευξη του μέγιστου αποτελέσματος και στη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπατριωτών μας.
Γι’  αυτό,  όσο σημαντικό είναι να μη χαθούν άλλες ευκαιρίες άλλο τόσο σημαντικό είναι να μην εμφανίζουμε συνεχώς την εικόνα των «μονίμως αδικημένων». Όσο σημαντικό είναι να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να ανεβάσουμε τον τόπο μας ψηλότερα άλλο τόσο σημαντικό είναι να μην αναλώνουμε δυνάμεις σε συγκυριακούς ή αποσπασματικούς χειρισμούς.
Στη βάση των παραπάνω, προτείνω την ανάληψη μιας συνολικής πρωτοβουλίας για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Δωδεκάνησα. Είναι η ώρα να διερευνήσουμε όλες τις πτυχές και όλες τις δυνατότητες για τη δημιουργία και την ενίσχυση σχολών Ανώτατης και Ανώτερης Εκπαίδευσης στον τόπο μας. Και να το πράξουμε συγκροτημένα, υπεύθυνα και αποτελεσματικά. 
Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στα Δωδεκάνησα ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Βαληνάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

8 Ιουνίου 2009«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στα Δωδεκάνησα εμπεριέχει σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα για όλους, πάνω από τα οποία πρέπει να σκύψουμε με υπευθυνότητα για να αφουγκραστούμε τα μηνύματα της τοπικής κοινωνίας.

Από την πρώτη ανάγνωση των στοιχείων προκύπτουν τα εξής: Πρώτα απ’ όλα καταγράφηκε ένα ιστορικό ρεκόρ αποχής, σχεδόν 5 μονάδες πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο. Δεύτερον υπάρχει μια πρωτοφανής διασπορά της ψήφου που ενισχύει μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς.

Τρίτον, μέσα από τη σύγκριση με τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις είτε σε επίπεδο ποσοστών είτε σε επίπεδο απόλυτων αριθμών ψήφων, το μεν ΠΑΣΟΚ συγκρατεί τις δυνάμεις που παραδοσιακά έχει στα Δωδεκάνησα, ενώ η Νέα Δημοκρατία σαφώς επλήγη από τη μεγάλη αποχή και τη διασπορά της ψήφου.

Φαινόμενα που εκφράζουν τη δυσαρέσκεια ενός πολύ μεγάλου τμήματος Νεοδημοκρατών ψηφοφόρων, οι οποίοι είναι θυμωμένοι και δεν το κρύβουν. Διότι ενώ κατανοούν απόλυτα την αναγκαιότητα των πολιτικών της κυβέρνησης προκειμένου να βγει η χώρα αλώβητη από την κρίση, ενοχλούνται από συμπεριφορές και ήθη που δεν συνάδουν με τις αξίες της παράταξής μας και αποκλίνουν από το πλαίσιο αρχών που ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας έθεσε το 2004.

Η έκφραση αυτού του πολιτικού θυμού σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα, εμπεριέχει μια αυστηρή προειδοποίηση. Χωρίς να δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να προεξοφλεί μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία, απαιτεί μέσα στην πίστωση χρόνου που δίνει στον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και κυρίως να βάλουμε οριστικό τέλος σε πράξεις ή παραλείψεις που πλήγωσαν και τραυμάτισαν τη Νεοδημοκρατική συνείδηση.

Η πρόκληση λοιπόν είναι δεδομένη και πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε άμεσα. Μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συμπατριωτών μας συλλογικά, υπεύθυνα και συντεταγμένα. Μπορούμε να χαλυβδώσουμε τους ψυχικούς δεσμούς με όλους εκείνους τους πολίτες που έκαναν προσωρινά μια άλλη επιλογή για να διαμαρτυρηθούν. Μπορούμε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα το κυβερνητικό έργο στα νησιά μας. Μπορούμε να εγγυηθούμε πως με ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, με ακέραιο ήθος, με πλήρη διαφάνεια και συστηματική λογοδοσία στους πολίτες, οδηγούμε τον τόπο μας ψηλότερα. Στο μέλλον που πραγματικά του αξίζει».ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, κ. ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΛΗΝΑΚΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ 8Η ΜΑΙΟΥ

Αγαπητές Συμπατριώτισσες, Αγαπητοί Συμπατριώτες, Η 8η Μαΐου είναι μια μέρα μνήμης και υπερηφάνειας. Η μικρή και ακριτική Σύμη απέδειξε το μεγαλείο της ψυχής της. Για τα σκλαβωμένα Δωδεκάνησα σηματοδότησε την απαρχή της πορείας για την ενσωμάτωσή τους στον εθνικό κορμό, την ένωσή τους με τη Μητέρα- Ελλάδα, δικαιώνοντας έτσι ένα όνειρο πολλών γενεών. Τα μηνύματα της επετείου παραμένουν επίκαιρα αφού μας βοηθούν να αποτιμήσουμε την έως τώρα διαδρομή μας και να χαράξουμε τις κατευθύνσεις της πορείας μας στο μέλλον. Με οδηγό τις θυσίες των προγόνων μας προχωράμε, ενωμένοι, μπροστά. Χτίζουμε, όλοι μαζί, τα Δωδεκάνησα της ανάπτυξης, της ευημερίας και της προόδου. Μια κοινωνία συνοχής και συμμετοχής, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Ταυτόχρονα, έχουμε καταστήσει σαφές πως η ειρήνη, η ασφάλεια και η συνεργασία είναι στρατηγική επιλογή της χώρας μας για την ευρύτερη γειτονιά μας. Εργαζόμαστε υπεύθυνα και με αποφασιστικότητα προς αυτή την κατεύθυνση. Αναμένουμε από τους γείτονές μας μία ευρωπαϊκή συμπεριφορά. Προκλήσεις και ενέργειες που δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές και, βεβαίως, δεν αρμόζουν στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Όσοι επιδιώκουν να έχουν θέση σε αυτή θα πρέπει να ξέρουν ότι με τέτοιες συμπεριφορές θα βρουν κλειστή την «ευρωπαϊκή πόρτα».

Δήλωση του Υφυπουργού Εξωτερικών και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Γιάννη Βαληνάκη για την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας

Τετάρτη, 20 Μαΐου 2009

Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας, συνιστά μια ιδανική ευκαιρία για την ανάδειξη του πρώτου χρόνου εφαρμογής της νέας ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ. Για την Ελλάδα, μια χώρα που η οικονομία και ο πολιτισμός της είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την θάλασσα, την ισχυρή ναυτιλία, τον δυναμικό τουριστικό κλάδο, το πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό θαλάσσιο περιβάλλον, η συμμετοχή της στη χάραξη και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη θάλασσα κρίθηκε από την πρώτη στιγμή εξαιρετικά σημαντική. Εργαστήκαμε συστηματικά και με συγκεκριμένο όραμα: την αξιοποίηση της προστιθέμενης αξίας του ανεκτίμητου εθνικού κεφαλαίου της χώρας μας, της παράκτιας και της νησιωτικής μας επικράτειας, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. H Ελλάδα πρωτοστάτησε στη διαμόρφωση της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής η οποία λαμβάνει υπόψη τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή τις τεράστιες προόδους της τεχνολογικής ανάπτυξης, τις επιστημονικές ανακαλύψεις, την κλιματική αλλαγή, τη θαλάσσια ρύπανση και τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης. Συγκριτικό πλεονέκτημα της νέας αυτής προσέγγισης συνιστά η ανθρωποκεντρική προσέγγιση που υιοθετείται: περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, προστασία του περιβάλλοντος, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές. Με τον τρόπο αυτό οι ανάγκες και οι προοπτικές των παράκτιων περιοχών και των νησιών μας, ιδιαιτέρως των απομακρυσμένων, μεταφέρονται πραγματικά στην καρδιά του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και ενσωματώνονται σε ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικής το οποίο στοχεύει στη βιωσιμότητα της ανάπτυξης, του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος και, κυρίως, στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών που ζουν και εργάζονται κοντά στην θάλασσα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας ότι μέσα από την νέα ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Ε.Ε., οι ανάγκες της νησιωτικής Ελλάδας, των δυσπρόσιτων και απομακρυσμένων περιοχών εντάσσονται σταδιακά στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό με αποτέλεσμα την θεσμική και χρηματοδοτική διασφάλιση της ικανοποίησης των ειδικών αναγκών τους.

Δήλωση Υφυπουργού Εξωτερικών και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Γιάννη Βαληνάκη, μετά την εκδήλωση αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Ρόδο 23 Απριλίου 2009

Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για τη Ρόδο, είναι μια μεγάλη μέρα για την Ελλάδα αλλά πιστεύω και για την Ευρώπη γιατί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν ήταν απλά ένας Έλληνας πολιτικός που διακρίθηκε στη χώρα του αλλά ένας πολιτικός που διακρίθηκε συνολικά στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα ήταν ένας μεγάλος φίλος της Ρόδου. Θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα τον Δήμαρχο, κ. Χατζή Χατζηευθυμίου, και το δημοτικό συμβούλιο που υλοποίησαν αυτήν την πρωτοβουλία και μας έδωσαν τη δυνατότητα με τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή να τιμήσουμε, σήμερα, 11 χρόνια μετά τον θάνατό του το μεγάλο έργο που άφησε στη χώρα μας. Το έργο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, το έργο της εθνικής συμφιλίωσης, το έργο της εθνικής συναίνεσης αλλά και το μεγάλο έργο της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα τότε και Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα. Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό για τη χώρα μας. Μεγαλύτερη ασφάλεια, μεγαλύτερη ανάπτυξη, περισσότερη Δημοκρατία. Αυτό -είναι με λίγα λόγια- το έργο του μεγάλου Έλληνα πολιτικού Κωνσταντίνου Καραμανλή που θα μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη μας. Για όλους εμάς, του Ροδίτες και τις Ροδίτισσες, ήταν μεγάλη τιμή η συχνή παρουσία του κ. Καραμανλή στο νησί μας. Η παρουσία του συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιοχής δίνοντας έμφαση στον τουρισμό και στην εξωστρέφεια των νησιών μας, βοηθώντας τη Ρόδο από κάθε άποψη. Γι’ αυτό και είμαστε η δεύτερη πόλη που τον τιμάμε με ανδριάντα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι με την παρουσία τους τίμησαν τη μεγάλη αυτή μέρα για το νησί μας, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν για να γίνει αυτό πραγματικότητα.