ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών & Βουλευτής Δωδεκανήσου

Δελτία Τύπου 2004-2009

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, θα αναχωρήσει την Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2008, για τη Νέα Υόρκη όπου θα συμμετάσχει, στις εργασίες της 63ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Την Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου o Υφυπουργός Εξωτερικών, θα παρίσταται στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου θα παρακολουθήσει και τις ομιλίες των Προέδρων Βραζιλίας, ΗΠΑ και Γαλλίας στη Γενική Συνέλευση.
Την Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου ο κ. Βαληνάκης, θα συμμετάσχει και θα μιλήσει ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην 4η Υπουργική Διάσκεψη κρατών μελών για τη Συνθήκη Πλήρους Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών. Την ίδια ημέρα θα παραστεί στη δεξίωση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών Βουλγαρίας για τα εγκαίνια Έκθεσης στη Ν. Υόρκη με αφορμή τα 100 χρόνια βουλγαρικής Ανεξαρτησίας.  
Την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Ετήσια Υπουργική Συνάντηση για το Διαθρησκευτικό Διάλογο και Συνεργασία για την Ειρήνη.
Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, ο κ. Βαληνάκης, θα συμμετάσχει και θα μιλήσει εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην Ετήσια Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών με θέμα «Community of Democracies».

Στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, θα έχει σειρά επαφών με υπουργούς, υφυπουργούς και αντιπροσώπους κρατών μελών του διεθνούς οργανισμού.  
    Η χθεσινή σύλληψη του Radovan Karadzic, οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Zimbabwe απασχόλησαν κατά κύριο λόγο το Συμβούλιο Υπουργών στη σημερινή, πρώτη επί Γαλλικής Προεδρίας συνεδρίασή του.

    1. Σε ό,τι αφορά στη Σερβία, η χθεσινή εξέλιξη είναι αναμφίβολα θετική, όχι μόνο διότι αποτελεί δικαίωση μιας σταθερής ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά γιατί αποτελεί απτή απόδειξη των προθέσεων της νέας σερβικής κυβέρνησης για πλήρη συνεργασία με το ICTY.
Η χώρα μας, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, ήταν και θα συνεχίσει να είναι, ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της σύλληψης του Radovan Karadzic, ζητήσαμε, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την προώθηση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης για επικύρωση στα Κοινοβούλιά μας και την άμεση εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Οι Υπουργοί έδωσαν τελικώς εντολή στους Μόνιμους Αντιπροσώπους να εξετάσουν άμεσα τις δυνατότητες εφαρμογής της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.
       Το Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη σύλληψη του Radovan Karadzic, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή  καταδεικνύει τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης του Βελιγραδίου να συμβάλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και συνιστά ένα σημαντικό βήμα στην πορεία προσέγγισης της Σερβίας προς την Ένωση. Το σημερινό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η Σερβία μπορεί να επιταχύνει την πορεία προσέγγισής της προς την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας, εφόσον εκπληρωθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

    2. Συζητήθηκαν, επίσης, -παρουσία του Ειδικού Εκπροσώπου του Κουαρτέτου κ. Tony Blair- οι προοπτικές των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Blair παρουσίασε τις πρώτες σκέψεις του για την αναβίωση της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη Μέση Ανατολή τονίζοντας τρία σημεία:
1. Την ανάγκη ενιαίας στάσης Ε.Ε., ΗΠΑ και Αραβικών Χωρών
2. Την ανάγκη αλλαγών επί του εδάφους τόσο σχετικά με εποικιστική δραστηριότητα και κατοχή παλαιστινιακών εδαφών όσο και  ισραηλινών ανησυχιών για θέματα ασφάλειας.
3. Την άμεση ανάδειξη ευρύτερου και περιεκτικού ρόλου της Ε.Ε. πριν από τη Γ. Σ. των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο.
Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν θετική ως προς τις πρώτες αυτές σκέψεις και το θέμα θα επανεξεταστεί στο προσεχές GYMNICH στις 5-6/9/2008.

    3. Οι σχέσεις Ε.Ε. - Ουκρανίας ενόψει της προετοιμασίας της προσεχούς Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Ουκρανίας στο Εβιάν στις 9.9.08, απασχόλησαν επίσης τις σημερινές εργασίες. Τονίσθηκε η σημασία να σταλεί ενθαρρυντικό μήνυμα προς τις Αρχές ώστε να εργαστούν με στόχο την εξασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα αυτή και την επιτάχυνση της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να ενισχυθούν οι δεσμοί συνεργασίας και προσδοκά στην ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σύναψης νέας ενισχυμένης συμφωνίας με την Ουκρανία.

    4. Συζητήθηκαν, ακόμη, οι εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε, υπό το φως των πρόσφατων εκλογών στη χώρα στις 27/6 καθώς και ο ρόλος της Ένωσης στην περιοχή. Το Συμβούλιο εξέφρασε, ειδικότερα, την αποδοκιμασία του για τον ανελεύθερο τρόπο διεξαγωγής των εκλογών και εξέφρασε την υποστήριξή του σε οποιαδήποτε αξιόπιστη προσπάθεια διαμεσολάβησης και στο σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με στόχο τη διενέργεια εκλογών υπό συνθήκες ελευθερίας, πλουραλισμού και διαφάνειας.

    5. Το Συμβούλιο συζήτησε, τέλος, τις εξελίξεις στη Σομαλία, κυρίως, σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της πειρατείας στις ακτές της Σομαλίας, υπό το φως σχετικής πρόσφατης απόφασης του ΣΑΗΕ, το πυρηνικό ζήτημα του Ιράν και τις εξελίξεις στο Τσάντ.

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2008

20080710visc.jpgΟ Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, συναντήθηκε σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας για τις χώρες της Βαλκανικής (RCC) κ. Hido Biscevic.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την πρόσφατη έναρξη της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας (RCC) που ως γνωστόν αντικατέστησε το προϋπάρχον Σύμφωνο Σταθερότητας, οι κ.κ. Βαληνάκης και Biscevic αντάλλαξαν απόψεις για μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στο στρατηγικό πρόγραμμα του RCC και τους τομείς στους οποίους το Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας προγραμματίζει να αναλάβει δράσεις όπως είναι οι τομείς των μεταφορών, της οικονομικής συνεργασίας, της εκπαίδευσης, της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, κ.α.

Από πλευράς του, ο κ. Βαληνάκης εξέφρασε το συνεχές ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη δράση του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας (RCC) και την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας στο πλαίσιο της περιφερειακής συνεργασίας στην ΝΑ Ευρώπη. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και για την ύπαρξη σχέσεων καλής γειτονίας που αποτελούν βασικά προαπαιτούμενα για την ευρωπαϊκή και ευρωαντλαντική προοπτική των χωρών της περιοχής.

Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2008

βαληνακησ_guillaud(2).jpgΟ Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, συναντήθηκε χθες με τον Επικεφαλής του ιδιαίτερου επιτελείου του Προέδρου της Δημοκρατίας της Γαλλίας, Αντιναύαρχο κ. Edouard Guillaud.

Στις συνομιλίες κυριάρχησαν τα θέματα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΠΑΑ), με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό, δεδομένης της πρόσφατης ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Γαλλία. Επίσης, συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Βρέστη και ειδικότερα στον τομέα της νέας Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Θάλασσα, καθώς και τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής «Ένωση για τη Μεσόγειο» για την επιτυχή διοργάνωση της οποίας ο κ. Βαληνάκης συνεχάρη τον κ. Guillaud.  

Συζητήθηκε ακόμη, η συνεργασία των δύο χωρών και με την  FRONTEX στον τομέα της λαθρομετανάστευσης με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Προεδρίας, και βέβαια στο πλαίσιο της απόφασης συνεργασίας για μια κοινή ελληνογαλλική μονάδα Ακτοφυλακής όπως ανακοινώθηκε, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου Πρόεδρου κ. Sarkozy στην Αθήνα.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στις εργασίες της Άτυπης Συνάντησης Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Βρέστη στις 12 και 13 Ιουλίου 2008. Η πορεία κύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβόνας καθώς και η Νέα Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ, θα αποτελέσουν τα βασικά αντικείμενα της Συνάντησης.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γαλλία ο κ. Βαληνάκης θα έχει αύριο Παρασκευή 11 Ιουλίου, σειρά διμερών επαφών στο Παρίσι. Στις 09:30 ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα συναντήσει τον κ. Henri Guaino, Ειδικό Σύμβουλο του Προέδρου της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί. Στις 11:00 θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα για τη Θάλασσα κ. Xavier de la Gorce, ενώ στις 17:30, ο κ. Βαληνάκης θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Gilles Briatta.
Την Κυριακή 13 Ιουλίου, ο κ. Βαληνάκης θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου μαζί με τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και την Υπουργό Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη, θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της «Διαδικασίας της Βαρκελώνης: Ένωση για τη Μεσόγειο».


 


Υποκατηγορίες