ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών & Βουλευτής Δωδεκανήσου

Δελτία Τύπου 2004-2009

Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της 7ης Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρώπης και της Ασίας (ASEM), κατά την οποία τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης. Η ανάγκη να ξεπεραστούν οι εθνικές επιφυλάξεις και να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια οικονομική κρίση στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας απασχόλησε κατά κύριο λόγο τις εργασίες της Συνόδου, όπως δήλωσε ο κ. Βαληνάκης μετά το πέρας των εργασιών, επισημαίνοντας τη γενικότερη αίσθηση που κυριάρχησε, ότι δηλαδή μόνο μέσω της διεθνούς συνεργασίας μπορεί να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ η εσωστρέφεια και ο προστατευτισμός μπορούν να έχουν μόνο αρνητικές συνέπειες. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε μάλιστα τη συνεργασία των ασιατικών χωρών, που μέχρι σήμερα ήταν επιφυλακτικές, ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο κ. Βαληνάκης δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Οικονομική Κρίση που έχει προγραμματιστεί στις 15 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να προτείνει τη θέσπιση κανόνων για την αρμονικότερη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. «Πιστεύουμε στην οικονομία της αγοράς, αλλά έχει τα όριά της, και εμείς πρέπει να προσδιορίσουμε τα όρια αυτά», τόνισε ο κ. Βαληνάκης.

    
Το περιβάλλον και κλιματικές αλλαγές αποτέλεσαν, επίσης, αντικείμενο των εργασιών της 7ης Συνόδου Κορυφής στο Πεκίνο. Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Εξωτερικών στην παρέμβασή του, η θέση της Ελλάδας είναι ότι θα πρέπει σύντομα να γίνουν βήματα προόδου στον τομέα αυτό μέσω, εκτός των άλλων, της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    
Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και ο διάλογος των πολιτισμών, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες «γέφυρες» για την ευρύτερη προσέγγιση των χωρών της Ασίας και της Ευρώπης απασχόλησαν, τέλος, τις συζητήσεις των επικεφαλής των Κρατών-Μελών του ASEM, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία που έχει αυτή η συνεργασία ειδικότερα για την Ελλάδα, αφού, όπως υπογράμμισε: «η χώρα μας έχει ιδιαίτερα συμφέροντα στην Ασία σε μία σειρά από σημαντικούς τομείς, όπως είναι οι τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού, του εμπορίου και της ευρύτερης οικονομίας».

    
Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Βαληνάκης πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από τη Μαλαισία, κ. Abdul Rahim Bakri, και το Βιετνάμ, κ. Vu Dzung, με τους οποίους συζήτησε θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, καθώς και ζητήματα ελληνικού και τρέχοντος διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, συναντήθηκε χθες στη Βαρσοβία με τον Πολωνό ομόλογό του, κ. M. Dowgielewicz. Τις συνομιλίες, οι οποίες διεξήχθησαν σε ένα εποικοδομητικό και φιλικό κλίμα, επιβεβαίωνοντας τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών, απασχόλησαν μία σειρά από ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως μεταξύ άλλων, η Συνθήκη της Λισαβώνας, ο νέος κοινοτικός προϋπολογισμός, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ο κ. Βαληνάκης,  αναφερόμενος στην εκκρεμότητα σχετικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας μετά το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία, επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσουν και τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη στην κύρωση της Συνθήκης μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου όπως είπε «να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα για μία πιο πολιτική και συνεκτική Ευρώπη, ικανή να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της σημερινής εποχής. Μία ενιαία ευρωπαϊκή φωνή, μέσα από τη θεσμική θωράκιση της Ένωσης, είναι η μόνη επιλογή απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα και σε αυτές που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο». Ως προς τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας και του συντονισμού ενόψει της επικείμενης έναρξης των συζητήσεων στους κόλπους της ΕΕ, δεδομένης και της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Σχετικά με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ενόψει και της επικείμενης δημοσιοποίησης των Εκθέσεων Προόδου των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, ο κ. Βαληνάκης επανέλαβε τη σταθερή θέση της χώρας μας πως η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή τους προοπτική, εφόσον εκπληρώσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την ΕΕ. Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης ζητημάτων που απασχολούν τόσο την ευρωπαϊκή όσο και τη διεθνή κοινότητα, όπως η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της παραμονής του στη Βαρσοβία, ο κ. Βαληνάκης επισκέφθηκε την έδρα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της Ε.Ε. (FRONTEX), όπου συναντήθηκε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή, κ. I. Laitinen, με τον οποίο συζήτησαν το πρόβλημα της ροής μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών στη χώρα μας. Ο κ. Βαληνάκης τόνισε ότι πρόκειται για ζήτημα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, καθώς το γεγονός ότι τα σύνορά της αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., το καθιστούν συνολικό ευρωπαϊκό ζήτημα για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτείται από κοινού συνεργασία. Αναγνωρίζοντας τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της χώρας μας και τη διάσταση του προβλήματος, ο κ. Laitinen ανακοίνωσε την πρόθεση της FRONTEX να αποδεσμεύσει για την Ελλάδα πρόσθετα κονδύλια από το αποθεματικό της, προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνέχιση των χερσαίων και θαλάσσιων επιχειρήσεων που διεξάγουν στο Ανατολικό Αιγαίο οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές μας με συμμετοχή και άλλων κρατών-μελών υπό τον συντονισμό της FRONTEX, για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και των κυκλωμάτων διακινητών. Ο Ελληνας Υφυπουργός συνεχάρη τον κ. Laitinen για το σημαντικό έργο που επιτελεί η Υπηρεσία, κάνοντας ειδική αναφορά στη διεξαγωγή της κοινής επιχείρησης «Ποσειδώνας» στη χώρα μας, υπό την αιγίδα της FRONTEX, όπου συγκέντρωσε φέτος τη μεγαλύτερη από ποτέ συμμετοχή από πλευράς επιχειρησιακών μέσων αλλά και κρατών-μελών, με θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Ο κ. Βαληνάκης έθεσε, επίσης, το ιδιαίτερο πρόβλημα των πιο απομακρυσμένων νησιών, που έχοντας τα ίδια μικρό πληθυσμό αντιμετωπίζουν πολλαπλάσιους αριθμούς παράνομων μεταναστών. «Η χώρα μας και ιδιαίτερα τα νησιά μας πλήττονται από το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Επιζητούμε την ενίσχυση της συνεργασίας τόσο με τη FRONTEX όσο και με τους Ευρωπαίους και τους Μεσογειακούς εταίρους μας, με τους οποίους μάλιστα αντιμετωπίζουμε παρόμοιες μεταναστευτικές πιέσεις» δήλωσε ο κ. Βαληνάκης, υπογραμμίζοντας «την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών ακτοφυλακών, ιδιαίτερα, δε, στη Μεσόγειο, π.χ. με κοινές περιπολίες έτσι ώστε να οδηγηθούμε στη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, σύμφωνα και με την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού». Μάλιστα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος και στην πρόσφατη επιστολή του Πρωθυπουργού προς τον Γάλλο Πρόεδρο, κ. Σαρκοζί,  επανέλαβε την επιθυμία της χώρας μας για τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου της FRONTEX για την Ανατολική Μεσόγειο στον Πειραιά, με γνώμονα την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

 Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη που πραγματοποίησε στον Καναδά ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαλήνάκης, από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου. Ο κ. Βαληνάκης εκπροσώπησε τη χώρα μας στις εργασίες της 12ης Συνόδου Κορυφής του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας στο Κεμπέκ, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Δημήτρη Κατσούδα. Την σύνοδο απασχόλησαν οι τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, καθώς και οι τρόποι συνεργασίας των κρατών-μελών σε μία σειρά από σημαντικούς τομείς.  

«Η Γαλλοφωνία είναι ένα Φόρουμ στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα ενεργά, είναι ένα Φόρουμ στο οποίο δεν συζητούνται μόνο τα θέματα της γλώσσας, αλλά και όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα. Και είναι ακριβώς σημαντικό να ενώνουμε τη φωνή μας σε όλους τους ενδιαφέροντες τομείς, όπου μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη συνέργεια και συνεργασία» δήλωσε ο κ. Βαληνάκης μετά το πέρας των εργασιών. Ειδικά για τη διεθνή οικονομική κρίση ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας κατ’ αρχήν των κρατών-μελών της Ε.Ε. αλλά και ευρύτερης συνεργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση αυτή κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όχι με ασυντόνιστες μεταξύ τους πολιτικές. Επίσης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκαν τρόποι πρακτικής συνεργασίας και στον τομέα του περιβάλλοντος. «Η Ελλάδα ως χώρα νησιωτική, μαζί με άλλα νησιωτικά κράτη που εκπροσωπούνται στη συνάντηση Κορυφής της Γαλλοφωνίας, έχουν συμφέρον και ενδιαφέρον να συνεργαστούν σε μια σειρά από άλλους τομείς - όπως για παράδειγμα με συγκεκριμένα σχέδια στον τομέα της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, όπου η Γαλλία έχει ήδη την πρωτοκαθεδρία κι εμείς οι άλλες χώρες μετέχουμε ενεργά», τόνισε ο κ. Βαληνάκης, ο οποίος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε τόσο στις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης στον Καύκασο όσο και της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ο κ. Βαληνάκης σχολιάζοντας τη δυναμική που θα μπορούσαν να είχαν αυτές οι κρίσεις υπογράμμισε  την έγκαιρη παρέμβαση της Γαλλικής Προεδρίας. Αναφερόμενος στη συνέχεια στην περιοχή του Κοσόβου δήλωσε πως η ευρωπαϊκή προοπτική για την περιοχή αποτελεί ένα δρόμο που προσφέρει ασφάλεια και σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα προσφέρει την υποστήριξή της. Τέλος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σημασία του περιβάλλοντος στη βιώσιμη ανάπτυξη και τόνισε πως «εμείς στην περιοχή της Μεσογείου, δεχόμαστε ήδη τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών παραπέμποντας, μεταξύ άλλων και στις δασικές πυρκαγιές», επισημαίνοντας την ανάγκη προώθησης συγκεκριμένων προγραμμάτων που περιέχονται στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας.
Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Βαληνάκης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, κ. Μπούσα Νυαμβίσι, με τον οποίο υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν σχετικά με την μεταβολή της στάσης του Κογκό ως προς το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Επιπλέον, ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε σειρά συναντήσεων και με άλλους ομολόγους του για θέματα ελληνικού και διεθνούς  ενδιαφέροντος.

Τη Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου ο κ. Βαληνάκης πραγματοποίησε επίσκεψη στα γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) στο Μοντρεάλ, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του ICAO, κ. Roberto Kobeh Gonzalez και τον Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, Dr. Taieb Sherif.  Συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητας του Οργανισμού, καθώς και οι προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης των αεροπορικών συγκοινωνιών την επόμενη δεκαετία και επομένως η ανάλογη σημασία του ρόλου του ICAO. Ο κ. Βαληνάκης τόνισε ότι η χώρα μας σέβεται τις συστάσεις και τα κριτήρια του Οργανισμού και συμμετέχει ενεργά στη χάραξη της παγκόσμιας στρατηγικής, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού των κανόνων διεθνούς εναέριας κυκλοφορίας, αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά αντίθετες ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων, ο οποίος είναι εξάλλου και ο στρατηγικός στόχος του ICAO.
Υποκατηγορίες