ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών & Βουλευτής Δωδεκανήσου

Δελτία Τύπου 2004-2009

Ολοκληρώθηκαν χθες Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2009, οι εργασίες του άτυπου συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διοργάνωσε η νέα Τσεχική Προεδρία στην Πράγα. Τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης.

Το συμβούλιο απασχόλησαν το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, υπό το φως και της πρόσφατης Ρώσο ουκρανικής διένεξης και των γνωστών προβλημάτων που αυτή προκαλεί στην προμήθεια φυσικού αερίου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι διατλαντικές σχέσεις όπου έγινε μια πρώτη συζήτηση για την ημερήσια διάταξη της μελλοντικής Συνόδου Κορυφής ΕΕ – ΗΠΑ, καθώς και οι εξελίξεις στο ζήτημα  της Συνθήκης της Λισαβόνας σε σχέση με την πρόσφατα εκπεφρασμένη Ιρλανδική στάση.   

Για το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανάγκη διαφοροποίησης τόσο των πηγών όσο και των διόδων προμήθειας ενέργειας για την Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βαληνάκης υπογράμμισε τη συμβολή της Ελλάδας στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας  της Ευρώπης, μέσα από τη συμμετοχή της χώρας μας στους αγωγούς TGI και South Stream.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις διατλαντικές σχέσεις, εκτός από το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής ασφάλειας και της διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής.

Ειδικότερα για τις εξελίξεις στη Γάζα, ο κ. Βαληνάκης τόνισε ότι  η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μιλήσει με μία φωνή και υπογράμμισε την ανάγκη της άμεσης εκεχειρίας και την κομβική σημασία ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση στην περιοχή.Συμμετοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της SEECP

 

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2009


Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας των Χωρών της ΝΑ Ευρώπης (SEECP), η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και Παρασκευή 29-30 Ιανουαρίου στο Κισινάου της Μολδαβίας.

Τις εργασίες της Συνάντησης αναμένεται να απασχολήσουν η πορεία των χωρών της περιοχής προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς και οι γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της SEECP και του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC) και ο ρόλος της SEECP στην ενδυνάμωση της περιφερειακής συνεργασίας και στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνάντησης, ο κ. Βαληνάκης την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου θα έχει συνάντηση με τον  Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας κ. Hido Biscevic, ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας κ. Andrei Stratan.

 

 

Ολοκληρώθηκαν χθες, στην Ταορμίνα, οι εργασίες της 6ης Άτυπης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών των Μεσογειακών Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τις οποίες την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης. Πρόκειται για μία ελληνική πρωτοβουλία, τη λεγόμενη «Ομάδα της Ελιάς», η οποία απαρτίζεται από 10 μεσογειακές χώρες της Ευρώπης: Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία και η οποία πραγματοποιεί τακτικά άτυπες συναντήσεις, με στόχο την καλύτερη συνεργασία και τον συντονισμό για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και προβλημάτων της περιοχής της Μεσογείου.

Στο πνεύμα αυτό, τις εργασίες της διήμερης συνόδου (15-16 Δεκεμβρίου) που διοργάνωσε το ιταλικό υπουργείο εξωτερικών, απασχόλησαν θέματα, όπως η ενίσχυση της συνεργασίας των μεσογειακών χωρών σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της ΕΕ, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, η παράνομη μετανάστευση, η ενεργειακή ασφάλεια και η Ένωση για τη Μεσόγειο.

«Στόχος μας είναι από τη μία μεριά να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι η ΕΕ να αναπτύσσει πολιτικές στη Μεσόγειο που να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και από την άλλη, εμείς οι μεσογειακές χώρες να μεταδίδουμε και να μεταφέρουμε τη μεσογειακή διάσταση των προβλημάτων στο πλαίσιο της ΕΕ» υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του και αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν στην άτυπη σύνοδο, επισημαίνοντας, βεβαίως, ότι αυτά εξελίσσονται στο φόντο μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που είναι φυσικό κάθε χώρα να αντιμετωπίζει αναλόγως της δικής της ιδιαιτερότητας. «Για τη δική μας χώρα, η ιδιαιτερότητα αυτή αφορά στη ναυτιλία, στον τουρισμό, στις εξαγωγές και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλες μαζί οι χώρες να συνεργαστούμε αποτελεσματικά έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Πιστεύω ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, όπως άλλωστε έγινε εμφανές και από τις συζητήσεις μας, οι μεσογειακές χώρες της Ευρώπης να δημιουργήσουν αυτό που θα λέγαμε μεσογειακή γειτονιά και να αντιμετωπίσουμε όλες μαζί τα προβλήματα, όχι απλώς αποτελεσματικά,  αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε, αν είναι δυνατόν, ευκαιρίες έτσι ώστε η μεσογειακή μας γειτονιά να μη βγει απλώς αλώβητη από την κρίση αλλά και ωφελημένη» είπε ο κ. Βαληνάκης.

Ειδικά για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην αύξηση του φαινομένου που παρατηρείται στη χώρα μας και ενημέρωσε τους εταίρους μας για την πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο  Επικεφαλής του «Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (FRONTEX)» στη Σάμο, τη Λέρο και την Πάτμο. «Είναι ένα θέμα το οποίο καμιά χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της. Χρειάζεται ευρωπαϊκή συνεργασία έτσι ώστε το πρόβλημα αυτό να αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο, με σεβασμό, βεβαίως, στην ανθρώπινη ζωή αλλά και ταυτόχρονα στην ανάγκη να περιφρουρηθούν τα σύνορα της ΕΕ. Έτσι θα πάρει, στα μάτια του πολίτη, σάρκα και οστά η εικόνα μας Ευρώπης που βοηθά, με αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα τα κράτη εκείνα που έχουν ανάγκη».

Aπαντώντας σε ερώτηση για το αν η ελληνική αυτή πρωτοβουλία της «Ομάδας της Ελιάς» έχει αρχίσει να παράγει καρπούς και να προάγει τα συμφέροντα της Μεσογείου, ο κ. Βαληνάκης απάντησε: «Ρίξαμε πράγματι τον σπόρο αυτής της ιδέας πριν από 2,5 χρόνια, το καλοκαίρι του 2006, με μια συνάντηση Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες και βλέπουμε με πολλή χαρά η πρωτοβουλία αυτή να παίρνει σάρκα και οστά. Υπάρχει η πεποίθηση και των 10 χωρών που συμμετείχαν ότι έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη δυνατότητα. Και πρέπει να αξιοποιήσουμε ακριβώς αυτή την κοινή μας δύναμη προς όφελος και της μεσογειακής διάστασης και των προβλημάτων της περιοχής, αλλά και προς όφελος της γενικότερης ευρωπαϊκής ενοποίησης, για μία  ισχυρότερη Ευρώπη, για μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική και πιο κοντά στον πολίτη».    
 


 

Υποκατηγορίες