ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών & Βουλευτής Δωδεκανήσου

Δελτία Τύπου 2004-2009

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, συναντήθηκε σήμερα με τον Προεδρικό Επίτροπο της Κύπρου, κ. Γιώργο Ιακώβου. Με τον κ. Ιακώβου, ο οποίος είχε νωρίτερα σύντομη συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Βαληνάκης συζήτησε διεξοδικά τις τελευταίες  εξελίξεις του Κυπριακού. Ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή, στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ανασκόπηση των εξελίξεων στο ζήτημα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ και των σχετικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η γειτονική χώρα στο πλαίσιο αυτό.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε στον Κύπριο αξιωματούχο τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην εργώδη προσπάθεια του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χριστόφια να επιτύχει μία λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  


«Ειδικά για την ΠΓΔΜ υπάρχουν μία σειρά από κριτήρια, όροι-δείκτες  και προϋποθέσεις-κλειδιά που πρέπει να εκπληρωθούν προκειμένου να ληφθεί οποιαδήποτε νέα απόφαση για τη χώρα αυτή» τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών,  κ. Γιάννης Βαληνάκης  στην άτυπη διήμερη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (GYMNICH), η οποία ολοκληρώθηκε το Σάββατο, 28 Μαρτίου στην πόλη Hluboka της Τσεχίας και στην οποία συζητήθηκαν εκτεταμένα οι εξελίξεις στα  Δυτικά Βαλκάνια και το ζήτημα της διεύρυνσης.  «Η ποιότητα της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου δεν κρίνεται από την απόδοση μίας ή δύο ημερών αλλά είναι μία συνεχής διαδικασία. Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις καλής γειτονίας, όπου δεν διαπιστώνεται καμία πραγματική πολιτική βούληση να προχωρήσουν τα πράγματα προς λύση. Αντίθετα έχουμε οπισθοδρόμηση», συμπλήρωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την περίπτωση της γειτονικής χώρας.
Βεβαίως, ο κ. Βαληνάκης επανέλαβε τη σταθερή θέση της Ελλάδας για τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής μας, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη της πλήρους συμμόρφωσης και εκπλήρωσης των κριτηρίων και προαπαιτουμένων που θέτει η ΕΕ. «Είμαστε θετικοί, μολονότι αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που δημιουργεί η δυσμενής συγκυρία» τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, στην καθυστέρηση εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβόνας, αλλά και στη «διευρυνσιακή κόπωση» ορισμένων Κρατών-Μελών.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου πραγματοποιήθηκε ευρεία και χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Την πρώτη ημέρα των εργασιών συζητήθηκαν από τους 27 οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και επισημάνθηκε η ανάγκη, οι δύο πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους ως προς την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ακόμη, έγινε αποτίμηση της σχετικής προόδου που σημειώθηκε στη  Λευκορωσία και υπογραμμίστηκε η σημασία συμμετοχής  της στην Ανατολική Εταιρική Σχέση, η οποία, όπως υπενθύμισε ο κ. Βαληνάκης, για να επιτύχει θα πρέπει να λειτουργήσει συμπληρωματικά  με υφιστάμενα σχήματα συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, όπως η «Συνέργεια για τη Μαύρη Θάλασσα», σύμφωνα άλλωστε και με τα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής. Τέλος, συζητήθηκε η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΠΑΑ) και συγκεκριμένα εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των μη στρατιωτικών αποστολών της ΕΕ σε περιοχές κρίσεων ανά τον κόσμο.

Την Τρίτη 17 Μαρτίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης,  στο πλαίσιο της συνεργασίας και των τακτικών επαφών που διατηρούν η Ελλάδα και η Ρωσία, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει συναντήσεις με τους Υφυπουργούς Εξωτερικών κ.κ Vladimir Titov και Grigori Karasin.

Τις συνομιλίες αναμένεται να απασχολήσουν θέματα που αφορούν στις διμερείς πολιτικές σχέσεις, στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας σε καίριους τομείς, στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, καθώς και ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος.
Την Πέμπτη 19 Μαρτίου και Παρασκευή 20 Μαρτίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει με τον Πρωθυπουργό, κ. Κώστα Καραμανλή και την Υπουργό Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου.

Την Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, θα βρίσκεται στην Τσεχία και συγκεκριμένα στην πόλη Hluboka nad Vltavou προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στις εργασίες της Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τύπου “Gymnich”) που θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009.

Την πρώτη ημέρα της Συνόδου, θα συζητηθούν το Μεσανατολικό, η Λευκορωσία καθώς και η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΠΑΑ). Τη δεύτερη μέρα, τις εργασίες της Συνόδου θα απασχολήσουν οι εξελίξεις στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα με την συμμετοχή και των Υπουργών Εξωτερικών των υποψήφιων χωρών καθώς και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων .

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, συναντήθηκε σήμερα με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Μολδαβία, κ. Kalman Mizsei. Ο κ. Mizsei ενημέρωσε τον κ. Βαληνάκη για τις δραστηριότητες που έχει αναλάβει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ως Ειδικού Εκπροσώπου.
 
Οι σχέσεις της ΕΕ με τη Μολδαβία και ειδικότερα οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Ένωση αναφορικά με το ζήτημα της Υπερδνειστερίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών.  Οι κ. κ. Βαληνάκης και Mizsei συμφώνησαν ως προς την ανάγκη της ταχύτερης δυνατής επίλυσης του συγκεκριμένου ζητήματος.
 
Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μολδαβία, ενόψει και των επικείμενων εκλογών του Απριλίου και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Σε συνέχεια και της πρόσφατης επίσκεψής του για τις εργασίες της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Διαβαλκανικής στο Κίσιναου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η χώρα μας υποστηρίζει ενεργά την ενίσχυση των σχέσεων τόσο της Μολδαβίας όσο και των λοιπών χωρών της περιοχής με την ΕΕ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας.

Υποκατηγορίες