ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών & Βουλευτής Δωδεκανήσου

Δελτία Τύπου 2004-2009

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ (ΣΓΥΕΣ), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 18 Μαΐου, με τη συμμετοχή και των Υπουργών Αμύνης. Τη Σύνοδο Γενικών Υποθέσεων θα απασχολήσουν η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, καθώς και η προετοιμασία της Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ρωσίας που θα γίνει στις 21 και 22 Μαΐου στη Ρωσία. Όσον αφορά στην Κοινή Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών και Υπουργών Αμύνης, το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η κατάσταση στη Βοσνία και η επιχείρηση «ΑΤΑΛΑΝΤΑ»,  δηλαδή η κοινή ευρωπαϊκή επιχείρηση για την καταπολέμηση της πειρατείας ανοιχτά της Σομαλίας.Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Ρουμανίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στο πλαίσιο της συνέργειας της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και ζητήματα που άπτονται των διμερών σχέσεων κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, με τον Ρουμάνο ομόλογό του, κ. Bogdan Mazuru, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ειδικά για το ζήτημα της διεύρυνσης, ο κ. Βαληνάκης υπογράμμισε ότι: «οι χώρες που θέλουν να έρθουν κοντύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταλάβουν την ευρωπαϊκή λογική, να αποδεχθούν και να εκπληρώσουν πλήρως και έγκαιρα τα ευρωπαϊκά κριτήρια και προαπαιτούμενα που τίθενται κάθε φορά. Πρέπει να κατανοήσουν ότι η ΕΕ είναι μια κοινότητα αλληλεγγύης».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό κλίμα των σχέσεων των δύο χωρών και αποφασίστηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας και των επαφών, δεδομένης και της επικείμενης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στη χώρα μας ο Πρόεδρος της Ρουμανίας. «Ελλάδα και Ρουμανία μοιράζονται κοινά συμφέροντα και κοινές απόψεις για το μέλλον της ΕΕ και για τη διαδικασία της διεύρυνσης» επισήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.

   

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, θα μεταβεί σήμερα στη Μαδρίτη προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 119η Υπουργική Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία φέτος συμπίπτει με τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης, και πραγματοποιείται αύριο Τρίτη, 12 Μαΐου.Τις εργασίες αναμένεται να απασχολήσουν η διαδικασία εκλογής νέου Γενικού Γραμματέα, καθώς και άλλα ζητήματα ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, θα έχει συνάντηση στις 13.30 στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας. κ. Bogdan Mazuru, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας. Στις 14.00 ο κ. Βαληνάκης θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του κ. Mazuru.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ώρα 19.00, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης θα είναι κύριος ομιλητής στην εκδήλωση που οργανώνει το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα «1979 – 2009: 30 χρόνια Ευρωεκλογές» που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Divani Caravel, (αίθουσα Μακεδονία, Βασ Αλεξάνδρου 2).
Η 9η Μαΐου είναι ημέρα γιορτής για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τα κράτη- μέλη και κυρίως για τους πολίτες της. Πριν 59 χρόνια, η Ευρώπη αποφάσισε να αφήσει οριστικά στο παρελθόν τις συγκρούσεις και τους πολέμους και να προχωρήσει ενωμένη προς το αύριο. Μέσα από μια συναρπαστική πορεία, με πολλές διακυμάνσεις, έχουμε διασφαλίσει σήμερα ένα περιβάλλον σταθερής ειρήνης, ασφάλειας και ανάπτυξης. Ωστόσο, η φετινή Ημέρα της Ευρώπης γιορτάζεται σε μια συγκυρία μεγάλων προκλήσεων. Η παγκόσμια οικονομική κρίση επανέφερε στο προσκήνιο το ερώτημα «Ποια Ευρώπη θέλουμε;» Και η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ανάγκη για «περισσότερη Ευρώπη». Αυτή η απάντηση  πρέπει να επιβεβαιωθεί, δυνατά και καθαρά, πρώτα απ’ όλα στην κάλπη των ευρωεκλογών, οι οποίες διεξάγονται σε ένα μήνα. Η συμμετοχή των πολιτών έχει κρίσιμη σημασία για το μέλλον της Ευρώπης, για το μέλλον της χώρας μας. Οι Έλληνες πολίτες μόνο κέρδη μπορούν να έχουν από μία Ευρώπη που προχωρά μπροστά. Οι αποφάσεις και οι πολιτικές της ΕΕ έχουν άμεσα και απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα όλων μας. Το «παρών» στις ευρωεκλογές του Ιουνίου σηματοδοτεί όχι μόνο τη συνέχεια αλλά και την ενίσχυση της υψηλής προστιθέμενης αξίας των ευρωπαϊκών πολιτικών στην καθημερινή ζωή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Γι’ αυτό και το Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει και εντατικοποιεί την ανάληψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της ενημέρωσης της κοινής γνώμης και της ενίσχυσης του δημοσίου διαλόγου για την Ευρώπη. Με βασική επιδίωξη την ανάδειξη της σημασίας της Ελληνικής συμμετοχής στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και της αξίας της συμμετοχής των Ελλήνων πολιτών στη διαδικασία των ευρωεκλογών αναλαμβάνουμε δράσεις, όπως: τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων διαλόγου με έμφαση στους πολίτες της περιφέρειας, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών μέσα από την ανανέωση και τον επανασχεδιασμό ενημερωτικών ιστοχώρων αλλά και τη δημιουργία νέων διαδραστικών ιστοσελίδων, καθώς και την παραγωγή και διανομή ενημερωτικού υλικού. Η επιλογή της πατρίδας μας είναι ξεκάθαρη: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει δυναμική παρουσία στην καρδιά της Ευρώπης, σε όλες τις μεγάλες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες και πολιτικές. Στόχος μας είναι μια Ευρώπη δημοκρατική, ανταγωνιστική, κοινωνικά δίκαιη, πιο κοντά στον πολίτη. Μια Ευρώπη που αξίζουν οι σημερινές και οι επόμενες γενιές.  Είναι στο χέρι μας, μαζί με τους εταίρους μας, να κάνουμε αυτό το μεγάλο όραμα πραγματικότητα.

Υποκατηγορίες