ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών & Βουλευτής Δωδεκανήσου

Δελτία Τύπου 2004-2009

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Και όταν ο λογαριασμός παραφουσκώνει από τις παραβιάσεις, τις υπερπτήσεις και τις παρενοχλήσεις είναι φυσικό ότι όλα αυτά δεν μπορεί να μένουν χωρίς συνέπεια» δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, αναφερόμενος στην προκλητική στάση της Τουρκίας, μετά από τη συνάντηση που είχε σήμερα με τη νέα Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκά και  Ευρω- ασιατικά θέματα, κα Tina Kaidanow.

Στη συνάντηση, την οποία ο κ. Βαληνάκης χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα και όπως είπε, έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την κα Kaidanow για τις θέσεις της χώρας μας σε μία σειρά από θέματα που αφορούν στην περιοχή μας.

Ειδικότερα για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, ο κ. Βαληνάκης επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας: «Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκάνιων και της Τουρκίας, πάντα με την προϋπόθεση ότι οι χώρες αυτές προχωρούν στον σεβασμό των συγκεκριμένων κριτηρίων και προαπαιτουμένων που έχουν τεθεί από την μεριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε πει επανειλημμένα ότι μόνο η πλήρης συμμόρφωση θα οδηγήσει στην πλήρη ένταξη των χωρών αυτών στην ΕΕ. Είναι προφανές ότι στην περιοχή μας πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μόνο με βάση αυτές τις αρχές μπορούμε να πορευτούμε».

Ως προς τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «Λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της ΕΕ και βεβαίως τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών». Μάλιστα, ο κ. Βαληνάκης δεν παρέλειψε να σημειώσει με έμφαση ότι η Τουρκία έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στην ΕΕ απέναντι στην Κύπρο, τις οποίες και πρέπει να εκπληρώσει.

Τέλος, τις συνομιλίες απασχόλησαν θέματα διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, την οποία ο Υφυπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας και για τις δύο πλευρές, κάνοντας ειδική αναφορά στον ρόλο της ομογένειας που λειτουργεί, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ως σταθερή γέφυρα συνεργασίας και κατανόησης  ανάμεσα στους δύο λαούς.

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, θα έχει συνάντηση αύριο Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2009 και ώρα 12.00 στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Γάλλο Υφυπουργό Αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Pierre Lellouche.  Στη συνέχεια ο κ. Βαληνάκης θα παραθέσει στον κ. Lellouche γεύμα εργασίας. Τις συνομιλίες αναμένεται να απασχολήσουν ζητήματα τρέχοντος ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος όπως μεταξύ άλλων η λαθρομετανάστευση, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Συνθήκη της Λισσαβώνας και η Ένωση για τη Μεσόγειο.

 

O Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, θα μεταβεί σήμερα Δευτέρα, 22 Ιουνίου στη Στοκχόλμη, όπου θα έχει απόψε συνομιλίες με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Frank Belfrage, και αύριο Τρίτη, 23 Ιουνίου με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κα Cecilia Malmstrom, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε. από τη Σουηδία την 1η Ιουλίου 2009. Οι προτεραιότητες της Σουηδικής Προεδρίας, καθώς και θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών. Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών θα τεθεί το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, δεδομένων και των πρόσφατων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Η διεύρυνση της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας και οι εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένεται, επίσης, να συζητηθούν ενώ, παράλληλα, θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στη Συνθήκη της Λισαβόνας.

 

Οι προτεραιότητες της Σουηδικής Προεδρίας καθώς και θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης στη Στοκχόλμη, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Frank Belfrage και με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κα  Cecilia Malmstrom, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε. από τη Σουηδία την 1η Ιουλίου 2009.
 
Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών τέθηκε το θέμα της παράνομης μετανάστευσης που ανάγεται πλέον σε μείζον ευρωπαϊκό θέμα και αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για την Ε.Ε.  O κ. Βαληνάκης ζήτησε από τη σουηδική προεδρία να συνδράμει το έργο της Επιτροπής και να αναλάβει πρακτικά μέτρα ώστε να αποδεικνύεται στην πράξη ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι εθνικό αλλά ευρωπαϊκό. Έτσι, θα επιβεβαιωθεί η κοινοτική αλληλεγγύη και η κατανομή βαρών, βάσει των αποφάσεων του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 
Επίσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη άμεσης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων Ε.Ε.- Τουρκίας για τη σύναψη Συμφωνίας Επανεισδοχής αλλά και της άμεσης εφαρμογής του υφιστάμενου ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής.
 
Όσον αφορά στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα για τη διεύρυνση της Ε.Ε., ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και των Δυτικών Βαλκανίων. Ο κ. Βαληνάκης επισήμανε ότι εναπόκειται στις υποψήφιες χώρες να εκπληρώσουν – εγκαίρως και στο ακέραιο- το σύνολο των κριτηρίων και προαπαιτουμένων που έχουν τεθεί από την Ευρώπη.
 
Αναφορικά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ο κ. Βαληνάκης εμφανίσθηκε αισιόδοξος πως μέσα στον Οκτώβριο και έχοντας ξεπεράσει το σκόπελο του ιρλανδικού δημοψηφίσματος, θα ληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες από την πλευρά της προεδρίας για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης εφαρμογής της.
 
Τέλος, συζητήθηκαν θέματα τρέχοντος ενδιαφέροντος όπως η πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ενώ εκ μέρους της σουηδικής πλευράς παρουσιάστηκε το πλαίσιο δράσης του «Προγράμματος της Στοκχόλμης» που αφορά σε θέματα δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας, ασύλου και μετανάστευσης.

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, εκπροσώπησε τη χώρα μας κατά τη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και τη Σύνοδο Κορυφής της SEECP (Διαβαλκανική), που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου, στις 4 - 5 Ιουνίου. «Ο δρόμος της ένταξης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ένωση περνά μέσα από την εκπλήρωση μιας σειράς κριτηρίων και προαιπαιτουμένων» δήλωσε ο κ. Βαληνάκης, μετά το πέρας των εργασιών σήμερα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις οποίες χαρακτήρισε όχι μόνο θέμα αρχών αλλά ουσία της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης, θέση την οποία επανέλαβε με έμφαση και ο εκπρόσωπος της επερχόμενης σουηδικής προεδρίας της Ε.Ε., κ. Jan Henrik Amberg. «Οι χώρες που φιλοδοξούν να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πρέπει να αποδείξουν έμπρακτα ότι έχουν υιοθετήσει στο ακέραιο τους ευρωπαϊκούς κανόνες και είναι σε θέση να λειτουργήσουν σε ένα ευρωπαϊκό πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και αλληλεγγύης» υπογράμμισε ο κ Βαληνάκης.
Και συνέχισε: «Δεν μπορούμε παρά να τονίσουμε πως η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων στα σημαντικά ζητήματα μεταξύ των γειτονικών κρατών αποτελεί προϋπόθεση και κριτήριο για την ουσιαστική πρόοδο στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών αυτών. Είναι μη ρεαλιστικό να θεωρείται ότι τα ανοικτά ζητήματα μεταξύ γειτονικών κρατών είναι μόνο «διμερή προβλήματα» που δεν έχουν καμία σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής».
Τις εργασίες της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών αλλά και της Συνόδου Κορυφής της SEECP, απασχόλησαν η πορεία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, η ενίσχυση της Διαβαλκανικής Συνεργασίας (SEECP) και η συνεργασία της με το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC). Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κατά την παρέμβασή του υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας πρέπει να αυξήσει την αναγνωρισιμότητά του ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό κόσμο και την κοινή γνώμη των χωρών της περιοχής. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται κεντρικός συντονισμός στους σημαντικούς τομείς προτεραιότητας (κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, υποδομές, ασφάλεια, ζητήματα δικαιοσύνης και εξωτερικής πολιτικής αλλά και ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού). Πρέπει να επισημανθεί ότι ήδη η χώρα μας ολοκλήρωσε το στρατηγικό σχεδιασμό και αναζητά εταίρους προκειμένου να προωθήσει δράσεις και πρωτοβουλίες προστιθέμενης αξίας στους παραπάνω τομείς.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, θέμα το οποίο, επίσης, συζητήθηκε στη διάρκεια των εργασιών, ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι απαιτείται άμεση λήψη κατάλληλων μέτρων ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στις οικονομίες και τις κοινωνίες των χωρών της περιοχής. Παράλληλα, επιβεβαίωσε τη συνεχή και έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδας στις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για την ενίσχυση των οικονομιών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 

Υποκατηγορίες