ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών & Βουλευτής Δωδεκανήσου

Συνεντεύξεις/Άρθρα

 

 

Δήλωση 28ης Οκτωβρίου

Τιμάμε τη θυσία των αγωνιστών του ‘40 και της Εθνικής μας Αντίστασης με την οποία μας παρέδωσαν μια Πατρίδα ελεύθερη. Για τα Δωδεκάνησά μας, είναι ημέρα μνήμης και περηφάνιας καθώς υπήρξε η αφετηρία προς την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η πατρίδα μας μέσα από τη σκληρή προσπάθεια όλων των Ελλήνων μετεξελίχθηκε σε χώρα σύγχρονη και δημοκρατική, χώρα ευρωπαϊκή, χώρα πρότυπο στην ευρύτερη περιοχή μας. Τώρα είναι η ώρα της δικής μας γενιάς. Με συλλογικό όραμα και καθημερινή δουλειά να οδηγήσουμε τον τόπο μπροστά, να σηκώσουμε την Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα ψηλότερα. Να οικοδομήσουμε μια κοινωνία που προοδεύει και ευημερεί. Μια κοινωνία δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Είναι το ελάχιστο χρέος μας προς όλους αυτούς που τιμάμε σήμερα. Πάνω απ΄όλα όμως είναι το χρέος μας στα παιδιά μας και στις γενιές που έρχονται.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Γιάννη Βαληνάκη, στο γεύμα εργασίας που έγινε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, με θέμα συζήτησης το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης και την αντιμετώπισή του, ο κ. Βαληνάκης δήλωσε:

Το θέμα της λαθρομετανάστευσης βρίσκεται υψηλά στην κυβερνητική μας ατζέντα. Η σημερινή διυπουργική συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών, και στην οποία συμμετείχα, αποδεικνύει ακριβώς τη σημασία που αποδίδουμε σε αυτό.    

Σήμερα συζητήσαμε σε βάθος για το σύνθετο φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης όπως αυτό παρουσιάζεται στη χώρα μας και εξετάσαμε τρόπους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του. Τα αίτια, οι επιπτώσεις και η διαχείριση του φαινομένου  απαιτούν, δίχως άλλο, την προσοχή και τη συνεργασία όλων μας.

Οι ολοένα αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές και ο τρόπος αντιμετώπισής τους απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα τους Μεσογειακούς μας εταίρους. Η χώρα μας συμμετέχει ενεργά σε όλες τις σχετικές με την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης πολιτικές, πρωτοβουλίες και δράσεις της Ε.Ε. Επιπλέον, έχουμε επισημάνει την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μας και έχουμε εκφράσει την ετοιμότητά μας να υποστηρίξουμε περαιτέρω τις προσπάθειες για καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των θαλασσίων συνόρων μας.

Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο και συναισθανόμενοι την ευθύνη φύλαξης των συνόρων μας, τα οποία αποτελούν ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, καταθέσαμε, ήδη από τον Ιούνιο του 2004, πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Πρόταση για την υλοποίηση της οποίας εργαζόμαστε εντατικά, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην αυξημένη ροή λαθρομεταναστών που σημειώνεται τον τελευταίο καιρό στα ανατολικά σύνορά μας, χερσαία και θαλάσσια. Η κυβέρνησή μας στοχεύει στην ενίσχυση της πολιτικής της με την ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζεται ότι υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες σχέδιο π.δ., με το οποίο προβλέπεται η ίδρυση Τμημάτων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Ευβοίας, ενώ οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις συνοριακών φυλάκων αυξάνονται κατά 200.

Όμως, πέραν αυτού, η Ελλάδα αναμένει την ουσιαστική ανταπόκριση της Τουρκίας στο πλαίσιο της υπάρχουσας διμερούς συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών καθώς και την ταχεία σύναψη της Συμφωνίας επανεισδοχής Ε.Ε.–Τουρκίας. Το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψή της μας προβληματίζει ιδιαίτερα.   

Κλείνοντας,  θα ήθελα να τονίσω ότι συμφωνήσαμε στην ανάγκη συνεχούς συντονισμού των συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης στη χώρα μας.

 

Υποκατηγορίες