ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών & Βουλευτής Δωδεκανήσου

Συνεντεύξεις/Άρθρα

Αθήνα, 1 Ιουνίου 2008

Στις κοινές επιδιώξεις Ελλάδας και Γαλλίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε άρθο του με τίτλο «Μαζί στην Ένωση για τη Μεσόγειο», στην εφημερίδα Καθημερινή, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης αναφέροντας μεταξύ άλλων:

20080601med.jpg[...] «Οι ελληνογαλλικές σχέσεις δεν προσδιορίζονται μόνο από τις εν πολλοίς κοινές ιστορικές διαδρομές που ακολούθησαν οι δύο χώρες, αλλά πρωτίστως από τις σε μεγάλο βαθμό συγκλίνουσες επιδιώξεις και συμφέροντα σε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου αναφοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γαλλική ιδέα για τη δημιουργία της Ενωσης για τη Μεσόγειο. Η Ελλάδα υποστήριξε από την πρώτη στιγμή αυτήν την πρωτοβουλία. Και αυτό, γιατί θεωρούμε ότι κάθε προσπάθεια να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τη Μεσόγειο και να ενδυναμωθεί η συνεργασία μεταξύ των κρατών της Μεσογείου αποτελεί πάντα προτεραιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, βοηθήσαμε στην προώθηση του σχεδίου αυτού.

26 Απριλίου 2008

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Κώστα Βενιζέλου της κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος" και αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης επισήμανε:


[...] «Η  Κύπρος είναι σήμερα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχει στις πλείστες πολιτικές της περιλαμβανόμενης και της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Η Ε.Ε αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγυήτρια δύναμη για όλα τα κράτη μέλη της. Εδώ να σημειώσω το γεγονός ότι οι Κύπριοι στο σύνολο τους νιώθουν σήμερα την ευρωπαϊκή ομπρέλα ασφάλειας να τους προστατεύει κάτι που φαίνεται και από την ομαλή και χωρίς ουσιαστικά προβλήματα διακίνηση τους σε ολόκληρο το νησί.»

Αθήνα, 19 Απριλίου 2008

O Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ισοτιμία» και το δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων λέγοντας ότι:
 

valinakis_photo_isot.jpg«Το ευρωπαϊκό μέλλον που αξίζει ο λαός των Σκοπίων δεν μπορεί να το εγγυηθούν οι χίμαιρες ενός βεβαρημένου, όπως προείπα, βαλκανικού παρελθόντος. Μπορούμε όμως να το οικοδομήσουμε μαζί, μέσα από στέρεες συμμαχικές και εταιρικές σχέσεις. Αυτό σημαίνει πάνω απ’ όλα καλή γειτονία και εμπιστοσύνη. Σημαίνει ότι πρέπει να πετάξουν στο «καλάθι των αχρήστων» της Ιστορίας αλυτρωτισμούς, εθνικιστικούς παροξυσμούς και ψευδαισθήσεις μεγαλοϊδεατισμού, όλα αυτά που είναι έξω από το πνεύμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής εποχής. Δεν τα χρειαζόμαστε μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και όσοι επιμένουν να είναι φορείς τους δεν έχουν θέση μέσα σε αυτή.»

 

 

Αθήνα, 19 Απριλίου 2008 

Σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο «Αθήνα 9,84» και τη δημοσιογράφο κ. Άννα Παναγιωταρέα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης αναφέρθηκε στην επιθυμία της Ελλάδας να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με σκοπό να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων λέγοντας ότι:


[...] «Έχουμε πει ξεκάθαρα, και το έχουμε πει πολλές φορές, ότι θέλουμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, διότι θέλουμε να έλθει κάποια μέρα και να γίνει [η ΠΓΔΜ] μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Όμως, για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να έχει επιλυθεί το όνομα».

Αθήνα, 18 Απριλίου 2008

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «ΒΗΜΑ» με τίτλο:«Μια Ευρώπη για Όλους, Μια Ευρώπη για Μένα», o Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης επισημαίνει για τη Συνθήκη της Λισαβώνας:

 

full_treaty.jpgΜε τη νέα Συνθήκη κάνουμε ένα μεγάλο βήμα. Πρόκειται για έναν πολιτικό συμβιβασμό μεταξύ 27 κρατών με θετικό ισοζύγιο, ο οποίος μας εξοπλίζει με τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια Ευρώπη πιο εξωστρεφή και περισσότερο διεκδικητική του ρόλου που της ανήκει στη διεθνή σκηνή. Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, οι ρήτρες αμοιβαίας συνδρομής και αλληλεγγύης, και άλλες ρυθμίσεις αποτελούν σημαντική πρόοδο, αφορούν στα ιδιαίτερα ελληνικά συμφέροντα και δημιουργούν αισιοδοξία. Αλλά και σε άλλους τομείς, προδιαγράφονται νέες προωθημένες πολιτικές.

 

 

Υποκατηγορίες