ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών & Βουλευτής Δωδεκανήσου

Πολιτικό ημερολόγιο | Διεθνείς υπουργικές συναντήσεις, ομιλίες & δελτία τύπου (2004-2009)

Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ, κ. Ι. Βαληνάκη στο στο Κάιρο, στις 10 Ιουνίου 2004. 

Την Πέμπτη 10 Ιουνίου ο Υφυπουργός κ. Βαληνάκης θα μεταβεί στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπου θα έχει επαφές με μέλη της Αιγυπτιακής κυβέρνησης. Στις συναντήσεις αυτές θα συζητηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνο-αιγυπτιακών σχέσεων και συνεργασίας, καθώς επίσης και θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η ευρομεσογειακή συνεργασία κ.α. Κατά την παραμονή του στο Κάιρο, ο κ. Βαληνάκης θα παραστεί στις τελετές που διοργανώνονται στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα με την ευκαιρία της διέλευσης της ολυμπιακής φλόγας.

Επίσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βαληνάκης θα γίνει δεκτός από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κ.κ. Πέτρο, και θα συναντηθεί με ηγετικά στελέχη των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας.

Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ, κ. Ι. Βαληνάκη στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, στις 9 Ιουνίου 2004.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, κ. Γιάννης Βαληνάκης, μεταβαίνει την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2004 στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη υπουργική συνάντηση για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης της Κροατίας, στο πλαίσιο του φόρουμ Wilton Park.

Κατά την παραμονή του στο Ντουμπρόβνικ ο κ. Βαληνάκης θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους από τα Δυτικά Βαλκάνια με τους οποίους θα συζητήσει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας, καθώς και την κατάσταση στην περιοχή.

Συμμετοχή ΥΦΥΠΕΞ στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε στις 14 Δεκεμβρίου 2007
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης συναντήθηκε χθες στη Μαδρίτη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας κ. Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των επαφών του στην Ισπανία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι κ.κ. Γ. Βαληνάκης και Μ. Μορατίνος συζήτησαν τις προοπτικές επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, την εκστρατεία ενημέρωσης που προετοιμάζει κάθε χώρα εν όψει της επικύρωσης αυτής και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με άλλες χώρες, όπως αυτές των Βαλκανίων, της Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.
Μεγάλο μέρος της συζήτησης κινήθηκε γύρω από το θέμα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Εξετάστηκαν τρόποι πρακτικής συνεργασίας ώστε να υπάρχει μία σειρά περιπολιών στα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Μεσόγειο, προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης, καθώς οι δύο χώρες είναι αντίθετες με την ιδέα των κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών στις χώρες της Αφρικής.
Επίσης, εξετάστηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και επιβεβαιώθηκαν οι καλές σχέσεις Ελλάδας και Ισπανίας. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαρκή πορεία διαβούλευσης μεταξύ τους και δήλωσαν την πρόθεσή τους για ευρεία συνεργασία τόσο στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής ταυτότητας που θα αναδυθεί με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα όσο και στα διεθνή προβλήματα. Δεδομένου ότι η Ισπανία τελειώνει τη θητεία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συζητήθηκε η δυνατότητα μεταφοράς τεχνογνωσίας στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο κ. Γ. Βαληνάκης με τον Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών, εξετάστηκαν τρόποι ανταλλαγής διπλωματών στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ήδη ξεκινήσει -και προβλέπεται και από το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα- για τη δημιουργία ενός κοινού Υπουργείου Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφορά έγινε και στο Κυπριακό αλλά και στο θέμα της Τουρκίας εν όψει της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Υφυπουργός κ. Γιάννης Βαληνάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα θέλει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Σε ότι αφορά τα Βαλκάνια τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη μετατροπή της περιοχής των Βαλκανίων από "πυριτιδαποθήκη" της Ευρώπης σε "ευρωπαϊκή γειτονιά".
Συμμετοχή με Πρωθυπουργό στη σύνοδο κορυφής Ε.Ε Αφρικής (Λισαβόνα ) στις 8 Δεκεμβρίου 2007

Υποκατηγορίες